Stallets händelser 2011

Det har hänt några saker under året 2011 i stallet StallRöska.

Nikki: har varit några månader i stallet som foderhäst
Virre: Han har varigt borta i några månader på typ träningsläger och när han kom hem så blev han inkörd av MIG :)
Dea: flyttade in i stallet i Augusti
Lova: bort tagen 2 oktober R.I.P BergLova
Maja: Flyttade en 3 December

Det är bara Bettan som har haft det som vanligt.

Undra vad året 2012 kommer att erbjuda :)


Skylten

Har idag tagit bort Lovas skylt...


Så tomt de blev, måste göra en ny skylt som ska vara till Maja.


Facklor

Jag körde Maja en sväng idag då de hade blivit mörkt och då testade jag att ha facklor och det gick super bra, hon reagerade inget på dom. Fast jag höll på å frysa ihjäl om händerna och så hade jag inget att sitta på för de va inte tänkt att jag skulle sitta i släden, hade egentligen tänkt sitta på pallen där bak men jag tyckte inte att de va så säkert att sitta där när facklor var tända.


Så här såg den ena fackeln ut efter jag jag hade kört!!
Och båda facklorna var nya, jag köpte dom samma dag!!
Så värdelösa...



Körning me Maja

Jag kör Maja :)
Hon kändes lite hetare idag, tro de bero på hästklockan. Hade klockan igår me men då hade jag stoppat bomull i öronen för att dämpa alla klockor/bjällror som var på tomtarna :)




Virre dra släde

Idag så hjälpte jag Erika när hon skulle köra Virre med en släde..
Han har aldrig blivit körd med släde åtminstone inte medan han har varigt här, men han har säkert blivit körd hon förra ägaren.
Men i alla fall så gick det jätte bra, jag fick åka :)



nästan lite långa skaklor men annars passa släden bra till Virren


God Jul

Snart är även denna Jul slut!
Kan då inte säga att det ha varit en lugn å fridfull jul.
typ hela dagen så ha jag fixat i ordning tomte kläderna, de Maja skulle ha och de som skulle vara på/i släden, se till så att allt va klart för tomteriet. har även mitt upp i allt hjälpt till me massa mat å gjort i ordning stallet. blev en tidig midda halv 4 och halv 5 for jag till stallet för att göra i ordning allt innan avfärden började köra 20 över 5 och då har vi kört runt runt, hit å dit haft fullt upp ända till kvart över 9 å då snörde jag in hästarna å kom hem halv 10 å nu är jag trrööötttt!!! så god natt.

Hoppas att ni har haft en lite lugnare Jul än vad jag har haft :)

Föresten Maja skötte sig utmärkt, förutom att de två sista stoppen så var hon lite less så hon började gnägga hela tiden. Men hon reagerade inget på alla marschaller som var överallt, inte heller när dom tog kort med blixt.


Trött

Nu är jag lite trött..
Har hållt på med hästar eller fixat något till hästarna.
började me att jag for till stalle vid 12 och då gick jag från vårt hus ner till stallet med min rockard för att jag skulle använda den på kvällen. sedan så gjorde jag i ordning Maja och så tränade jag henne me marschaller och tomtebloss hon reagerade inget på blossen men då de kom någon snöflinga på marschallen så att det sprakade så tyckte hon att de va lite läskigt. efter de så städade jag lite i stallet medans jag väntade på Erika skulle komma. När Erika kom så gick vi å hämtade en liten släde (som dom ha tänkt att Virre ha) när vi hittade den så fick vi slita, putta, dra, ta i  allt va vi hade för att försöka att dra den ca 20-30 meter i djupsnö. Jag kan säga att de va jobbigt å de tog lång tid men efter väldigt många om och men så fick vi fram den :)

For sedan hem för att äta å sen va de bara att fara ne till stalle igen för att göra i ordning Maja för då for jag Erika å hämtade en släde som vi ska använda imorgon, å då test körde vi den runt byn också för att se så att det var ockej.

Nu så ska jag duscha å sedan bli de att lägga sig i sängen så börja se någon film som jag säkert kommer att somna till :P


Tomte

Jag kan nu medela att jag kommer att vara Tomte i byn även detta år.
Det kommer nu att bli 4året i rad som jag kommer att vara Tomte.
Men det kommer att bli lite ändringar detta år, en tomte är utbytt och Maja kommer att få vara tomtens häst och så kommer jag att låna en annan släde men annars så är det ungefär som vanligt :)


Tunga

Har idag kommit fram till att man behöver en nosrem på Maja.
För idag då jag var ute å körde me henne så lyckades hon he tungan över bettet så att tungan hängde å slängde på sidan av munnen. hon såg jätte knasig ut.
Jag fattar inte hur hästar kan he tungan över bettet. Dom måst ju svälja tungan å sedan spotta ut den igen så att den hamna över. Å sedan så lyckades Maja även he tillbaka tungan under bettet å de tyck ja borde vara ännu svårare.

så antingen så måst jag använda nosrem hela tiden eller så kanske man ska köpa ett bett som har tungfrihet.


Träning

Idag så har Maja fått göra sig av med lite energi.
Börja med att jag gick me henne hem till mig där spände jag fast skaklorna och en ganska stor och tung lastpall som hon sedan fick dra i den så kallade djup snön med mig på. efter det så byte jag "fordon" och kopplade om till rockarden och då körde vi runt byn en sväng. Men ändå så blev hon inte så svettig.


Snart äre Jul

God Jul Önskar Maja









Ska nog någon annan dag ta kort på Maja utomhus medan det är ljust ute.


Till Tomten!

Se vad vi fick för någon dag sedan :)


Om ni inte se vad de står så stå det:

God Jul önskar en gammal käring med familj
Till Tomten! och hans Nisse

fast jag tycker att det borde ha ståt: Till Tomten och hans Nissar för det var ju en till Nisse med som stod ute med hästen :P

Och detta var i brevet

Så snygga "tomtar" :)


Pite

Förresten kan ju säga att jag å mamma ska fara till Piteå å hälsa på min syster med familj. Vi ska fara imorgon (torsdag) och vi kommer hem på Måndag.


Nyhet

Jag kan nu meddela att jag kommer att köpa hästen Maja :D




Maja + Erika

Här kommer några bilder på när Erika red Maja för några dagar sedan.






Här blev de lite galopp!
Men Erika å Maja var inte riktigt överens om hur fort de skulle gå :P






Jag tycker att Maja på detta kort liknar lite en islandshäst




En sak är då säkert hon kan då lyfta på hovarna :)



Julmarknaden

På gammplatsens Julmarknad (Andra advent)

Nästan lite taskigt
När som typ jobbade åt gammplatsen hade satt upp två affischer och där stod det
Hästskjuts! Utgår härifrån och så var det en bild på Lova

Och så var dom å körde men två små små ponnysar. dom körde me rockard och barnet/barnen fick sita på vagnen medan någon gick me den lila ponnyn.


Galen

Asså jag bli galen!!
De gå ju int att rida någonstans, var man än är så packas de massa snö under hovarna så att Maja halkar. Jag mins inte att jag hade problem att rida när det har varigt sådant före när jag hade Lova (hon hade inga skor) Jag trodde att det skulle vara BRA med vinter skor men nu tycker jag bara att dom är ivägen. Eller ska man måsta ha nån sådan där typ gummi ring under hovarna för att inte de ska packa så enormt mycke snö under hovarna??

tömkörde Maja lite ikväll mest bara för att se hur hon skulle reagera på de två marschallerna som jag hade tänt. Men hon reagerade ingenting på dom, så någon annan kväll så ska jag testa me facklor. Hade egentligen tänk testa att sätta fast en häst klocka på Maja men jag hittade ingen.


Körning

Idag så har jag varit ute å kört Maja med rockarden och de gick super bra. Körde egentligen bara för att jag skulle flytta vagnen hem till mig där den brukar stå under vintern och när jag endå hade sat fast vagnen på Maja så passade jag på att köra en ganska lång sväng. Asså jag undra hur länge Maja skulle springa om jag skulle låta henne springa så fort som hon ville, hon blev inte ett dug lugnare eller tröttare efter att jag hade kört henne fast att hon hade blivit ganska svettig.
Har bestämt att jag ska i helgen köra me rissla och kanske även imorgon om jag kan dra fram den själ.


Stigläder

Jag fattar inte!!
När jag red Maja igår med sadeln som jag hade på Lova så kände jag direkt att stigläderna var flera hål för korta de kändes som om jag hade lika korta som Erika bruka ha men jag skritade bara så jag orkade inte länga för då var jag tvungen att hoppa av å de orkade jag inte. Idag när jag red så längde jag två hål och dom var ändå flera hål för kort,jag kunde ju knappt rida lätt så flög jag ju upp flera meter. Det tycker jag är jätte konstigt jag har ju alltid haft den längden på stigläderna när jag red Lova. Har funderat på de hur mycke som helst varför dom känns så korta och jag kom fram till två förslag: 1. mina ben har växt väldigt mycke på typ 4 månader :P 2. Maja är mycke smalare än vad Lova var och då när jag rider Maja så är benen nästan rakt ner och på nått sätt så känns läderna kortare då.

Så nästa gång jag ska rida så måste jag byta till vanliga stigläder för dom som sitter på sadeln nu kan jag inte göra längre.


Red

Då har man ridi Maja idag och de gick bra om man bortse från att det hade snöa mycke så jag såg inte all is som var överallt och så packades massa snö under hovarna och när jag red upp för backen så gled sadeln drygt 10cm bakåt förutom allt de så gick de bra :)

Idag så fick jag reda på att jag ska troligen jobba hela veckan 5 timmar per dag ska då städa skolan, blåklockan, hyreshuset känner mig som en städ"tant"..


Lova?

Ska försöka att gå och lägga mig lite tidigare ikväll. För natten som var sovde jag knappt 3 timmar :P somnade vid 3 tiden och steg ut vid 6!! Imorgon bli de att he ut hästarna sedan så ska jag följa mamma till Lycksele på gammplatsen å va där hela dagen och på kvällen så ska jag göra nå markarbete me Maja.

Asså Jag vet inte hur många gånger jag ha sagt fel namn på Maja, Har flera gånger idag sagt Lova iställe för Maja, ha till och me kalla Bettan för Lova.. Det kanske bero på att jag bara sovde tre timmar?


Maja

Idag så var jag och pappa å hämtade hem hästen Maja som jag ska ha på prov i ca två veckor.
Här kommer några bilder på henne dom jag tog när vi släppte ut henne.






Se så lite Bettan ser ut!!!











Snart snart så...

Jaaa imorgon så ska jag å pappa fara å hämta hästen :D ÄNTLIGEN
Ska försöka att göra en tidig kväll för pappa sa att vi SENAST far kl 6 på morgon!!
men jag tro inte att jag kom å somna så fort men senast 12 ska jag gå å lägga mig :P

Ikväll så ha jag vari i stalle å jag börja med att tömköra Dea å det gick super, sedan så kom Erika å då fick jag se allt som hon ha köpt i Stockholm å sedan så kom Wilma å Lovisa å då började dom julpynta så nu är de fullt me glitter överallt, jag undra hur länge de kommer att vara kvar.


Längtar

Förhoppningsvis så kommer jag hämta hästen i helgen som jag ska ha på prov i ca 2 veckor, måste bara övertala mamma eller pappa att köra :D